Next Project

Queen Anne Restoration A decades-old addition is re-integrated into a restored Queen Anne cottage in San Francisco

Highlights

  • Original cottage millwork details restored.
  • Added cupola integrates later addition with original cottage.
  • Emphasis restored to entry.

Originally a Queen Anne cottage, this house in Ashbury Heights had suffered the indignity of having its original ornament stripped so that it could be replaced with cement asbestos shingles. A more difficult design problem, however, was how to camouflage the hip-roofed second story added in the early 20th century. The addition of a cupola over the entry integrates the formless bulk of the second floor with the massing of original cottage and restores proper emphasis to the entry. Ornament on the original was reconstructed from scar evidence made visible upon removal of the asbestos shingles.